Сита
Сита, један од најлепших традиционалних производа који се доста просто али ни мало лако припремао. Свакако у сваком селу се знало ко је мајстор за ситу и ко уме добро да је направи. А кад се добро направи говори то је стварно производ који може и на дворовима да се служи.
Сита се може правити од више врста воћа. Крушка и јабука су се усталиле без икаквих додатака и то од старих по укусу … опорих сирту вићки. Данас напредком технологије поступак производње се може много олакшати и убрзати али због недостатка озбиљног произвођача као и доброг маркетинга још нико није прекорачио количину од стотинак литара. Сита се најбоље комбинује са слатким кајмаком тек скинутом са шерпе узвареног млека, и домаћим хлебом печеним испод сача.
Експлозију ових укуса можете доживети још само на пар места и то не у току целе године. Разлози су јасни… сме мање произвођача млека, све мање црпуља и хлеба испод сача. а и сита се тешко налази. Ипак ко се затекне у овој ситуацији може причати да је бар на један тренутак посетио рај.